fbpx
Marie Norström

Kontaktlinser

De flesta kan använda kontaktlinser utan problem-oavsett om du är närsynt, översynt eller har astigmatism. Det finns även progressiva linser som används när det behövs en styrka för att se bra på långt håll och en annan styrka för att se bra på nära håll.

Idag används mest mjuka linser, det är vanligt både med endagslinser och månadslinser. En del månadslinser kan användas dygnet runt i en månad.

Kontaktlinsutprovning startar med en synundersökning, därefter gör mätningar av ögat såsom hornhinnans kupighet, diameter, utflatningsgrad och tårvätskans kvalitet. Efter det kan en kontaktlins väljas ut.

Vi rekommenderar en provperiod på 1 månad där utprovning, linser, linsträning samt ett återbesök ingår. Detta kostar 895:-.

Olika sorters linser

Daglinser
Engångslinser som kastas efter användning. På så vis har du alltid fräscha linser att sätta i. Daglinser finns för närsynthet, översynthet ett viss mått av astigmatism samt som progressiva linser.

Månadslinser
Ett linspar används per månad. Linserna sätts in på morgonen och tas ur på kvällen, då de rengörs och desinficeras. Månadslinser passar de flesta synfel.

Dygnet runt linser
Linser som är godkända att användas upp till en månad i ögat pga att materialet släpper igenom mer syre än andra linsmaterial. När du börjar med dessa linser krävs några extra återbesök, för att kontrollera att ögat lämpar sig för den här typen av kontaktlins.

Progressiva linser
Linser för dig som blivit presbyop, dvs behöver olika styrka för att se bra på både långt och nära håll. Finns som månads- och daglinser.

Färgade linser
Finns både som månads- och halvårslins, där du kan förändra sin ögonfärg eller bara förstärka den.

Att sätta in kontaktlinser

Det finns olika metoder att sätta in kontaktlinser och för nya linsbärare kan det ibland kännas lite besvärligt, men man vänjer sig snabbt. Så här kan du till exempel göra:

1. Tvätta dina händer noggrant, skölj av dem och se till att de är torkade med en handduk som inte luddar. Både händer och linser måste vara helt rena.

2. Ta kontaktlinsen och placera den på pekfingertoppen på till exempel högerhanden (om du är högerhänt).

3. Använd din andra hand och håll upp det övre ögonlocket samt dra ner ditt undre ögonlock med långfingret. Rikta blicken uppåt och sätt kontaktlinsen på ögonvitans nedre del. Du kan även titta framåt och sätta linsen mitt på ögat.

4. Det är viktigt att kontaktlinser hamnar rätt och för att lyckas med det ska du titta nedåt. Släpp ditt ögonlock och blunda en liten stund.