fbpx

Olika typer av synfel

Flertalet av alla människor får förr eller senare sämre syn vilket man oftast kan göra någonting åt med hjälp av glasögon eller kontaktlinser. Här kan du läsa om de vanligaste synfelen.

Översynthet – Hyperopi

Översynthet innebär att man ser bäst på avstånd och brukar därför ibland även kallas långsynthet. Nästan alla föds med översynthet som med åren blir svagare, förändras och ibland övergår i närsynthet (oftast i tonåren). Glasögon för den som är översynt betecknas av optikern som ”plusstyrka i glasen”.

Närsynthet – Myopi

Närsynthet innebär att man ser dåligt på längre avstånd och bättre på nära håll. Ögat är för ”långt” vilket gör att ljuset som passerar genom ögat får sin brytpunkt framför ögat. Närsynthet visar sig oftast i tonåren och fortsätter att utvecklas i de flesta fall till vuxen ålder. Man räknar med att ungefär 20 % av befolkningen är närsynta. Glasögon för den som är närsynt betecknas av optikern som ”minusstyrka i glasen”

Brytningsfel – Astigmatism

Det här brytningsfelet, Astigmatism, innebär att hornhinnan eller ögats lins har en ”olikkupning”. Om man har svårt att se detaljer kan man vara astigmatisk. För att samla ihop bilden så använder man glas med två olika styrkor. Astigmatism är oftast kombinerat med antingen översynthet eller närsynthet, det är ett vanligt synfel.

Ålderssynthet – Presbyopi

I 40- till 50- års åldern drabbas de flesta av oss av ålderssynthet och visar sig i att man får svårare att se nära håll. Orsaken till det är att linsen i ögat stelnar och får svårare att ställa in sig så att vi kan se på olika avstånd. Ofta leder det till att den som är översynt behöver starkare glasögon för att kunna läsa medan den närsynte behöver svagare glas vid samma aktivitet.

Synundersökning hos Berglunds optik
Synkoll

Att tänka på när du byter eller skaffar glasögon

Ett par glasögon ska inte bara vara snygga och sitta bra – de ska även hjälpa dig med din syn. Här följer några tips på vad du kan tänka på när du ska byta glasögon.
Berglundsoptik boka synundersökning

1. Se till att välja en optiker som tar sig tid för dig och som kan ge tydlig information om vad du behöver. Se till att få en synundersökning så att du vet vilken glasstyrka dina glasögon ska ha.

Prova glasögon

2. De glasögon du väljer påverkar ditt dagliga liv och därför är det viktigt att de är anpassade efter dina behov. Fundera på om du ska bära dina glasögon privat eller professionellt.

glasögon på Berglunds optik

3. Du kan uttrycka din personlighet och din stil med att par glasögon! Utgår från din ansiktsform och din personliga smak när du ska bestämma dig för glasögonbågar.