fbpx

Vanliga frågor om synundersökning och synhälsa

Vi finns där för att hjälpa dig i våra butiker i Borlänge och Grangärde. Känner du att du har funderingar innan eller efter din synundersökning ger vi dig som ett komplement på denna sida svar på några vanliga frågor.

Synundersökning

En generell riktlinje är att man bör göra en synundersökning minst vartannat år. En årlig synundersökning rekommenderas för den som är upp till 18 år och har ett korrigerat synfel eller samsynsproblem, är över 65 år eller använder kontaktlinser.

Synförändringar kommer gradvis och är inte alltid lätta att upptäcka. Vår rekommendation är därför att du kontrollerar synen vartannat år, oavsett om du känt av någon förändring eller inte.

Du är hjärtligt välkommen till oss på Berglunds Optik när du önskar göra en synundersökning. Vi har lokaler i både Borlänge och Grangärde och våra optiker kommer att undersöka dina ögon ordentligt. Du bokar smidigt en tid via telefon eller e-post.

Vår synundersökning består kortfattat av fyra beståndsdelar:

  • Fråga om hur nuvarande glasögon/linser fungerar samt vilka problem som eventuellt upplevs med synen. Vi frågar även om allmäntillståndet då synen kan påverkas av hur vi mår samt av vissa mediciner.
  • Refraktionsundersökning. Här provar vi ut vilken styrka du ser bäst med på både långt och nära håll.
  • Undersökning av samsyn. I denna del av undersökningen ser vi till ögats förmåga att röra sig och samarbeta.
  • Mätning av ögontryck.  Trycket i ögonen mäts med en sk tonometer som blåser ett liten luftpuff på ögonen.

Som optiker utför vi synundersökningar för barn från att de fyllt 8 år. Innan dess undersöks barnets ögon och syn av en ögonläkare. Hos oss som optiker går synundersökningen för ett barn till på ungefär samma sätt som för en vuxen. Barnet förälder finns med vid undersökningen och svarar tillsammans med barnet på frågor kring seendet och de eventuella problem som man upplever med synen. Undersökningen går relativt snabbt och är på inget sätt obehaglig eller gör ont.

Vi utfärdar det synintyg som behövs när du ska börja övningsköra. Du behöver synintyget redan vid ansökan, så boka tid så fort som möjligt när körkortsutbildningen närmar sig.

Du bokar smidigt tid för en synundersökning hos oss via telefon eller e-post.

Tel (Borlänge): 0243-238588
Tel (Grangärde): 0240-640080
E-post: info@berglundsoptik.se

Synhälsa

Översynthet, med den medicinska termen hyperopi, kan ge huvudvärk och dålig skärpa på nära håll. Man ser då bäst på avstånd och det brukar därför ibland även kallas långsynthet. Om du exempelvis drar boken längre bort från ansiktet för att kunna läsa vad som står där är det ett tecken på att du kan vara översynt. Optikerna betecknar det som ”plusstyrka i glasen” när det gäller glasögon och linser kallas pluslinser.

Vad är det som händer i ögat vid översynthet?

När du tittar på något kommer det ljusstrålar från objektet in i ögat. Ljusstrålarna passerar först näthinnan, sedan ögats lins och når slutligen näthinnan, längst bak i ögat. Vid en normal syn bryts och samlas ljusstrålarna till en punkt på näthinnan för att du ska se skarpt. För den som är översynt fokuseras ljusstrålarna en bit bakom näthinnan. Orsaken till det är ofta att ögat är kortare än det borde vara, men det kan också orsakas av att hornhinnan inte är tillräckligt krökt och/eller att linsen är för svag.

Närsynthet, med den medicinska termen myopi, är vanligt förekommande och får det som är på avstånd att bli suddigt med det som är nära är skarpt. Det kan exempelvis vara svårt att se vägskyltar, TV eller tavlan i klassrummet. Närsynthet visar sig ofta i tonåren och fortsätter i de flesta fall att utvecklas till vuxen ålder. Korrigering kan göras med glasögon eller kontaktlinser. Receptet man då får har en minusstyrka.

Vad är det som händer i ögat vid närsynthet?

När du tittar på något kommer det ljusstrålar från objektet in i ögat. Ljusstrålarna passerar först näthinnan, sedan ögats lins och når slutligen näthinnan, längst bak i ögat. Vid en normal syn bryts och samlas ljusstrålarna till en punkt på näthinnan för att du ska se skarpt. För den som är närsynt fokuseras ljusstrålarna en bit framför näthinnan. Orsaken till det är ofta att ögat är längre än det borde vara, men det kan också orsakas av att hornhinnan är för krökt och/eller att linsen är för stark.

Brytningsfelet Astigmatism gör att det du ser på kan se suddigt eller förvrängt ut, både på nära och långt håll. Den okorrigerade astigmatismen kan resultera i hög belastning på ögonen, huvudvärk och trötthet, speciellt när man fokuserar på något under långa perioder (som att exempelvis läsa en bok).

Vad är det som händer i ögat vid astigmatism?

När du tittar på något kommer det ljusstrålar från objektet in i ögat. Ljusstrålarna passerar först näthinnan, sedan ögats lins och når slutligen näthinnan, längst bak i ögat. Vid en normal syn bryts och samlas ljusstrålarna till en punkt på näthinnan för att du ska se skarpt. För den som har astigmatism fokuseras ljusstrålarna till inte till en punkt utan får flera fokuseringspunkter. Orsaken till det är ofta att hornhinnan (som ljuset först passerar) har en ojämn krökning. En annan orsak kan vara att ögats lins har en forms som orsakar brytningsfelet.

Ålderssynthet, med den medicinska termen presbyopi), uppstår vanligtvis i 40- till 50-årsåldern. Det är en naturlig del av åldrandet och drabbar alla i någon form. Det påverkar synen på nära håll och det är vanligt att man flyttar exempelvis boken längre och längre bort för att få fokus. Det tar också längre tid att fokusera om från långt till nära håll.

Vad händer i ögat vid ålderssynthet?

När man är ung är ögats lins mjuk och flexibel. Den ändrar då lätt form så att man kan fokusera på olika avstånd. När vi blir äldre börjar linsen att stelna och vi får svårare att anpassa linsen så att ljusstrålarna bryts på näthinnan.